Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příběh o babičce

Petr se seznámil s Adélou před několika lety. Na facebooku. Vyměnili si několik zpráv a nakonec si dohodli schůzku v kavárně Slávia.

Nebylo to ale poprvé, kdy se viděli nebo spolu mluvili. Kdysi dávno chodili na stejné gymnasium. Adéla o dva ročníky níž. Přátelství tenkrát nenavázali, ale teď po letech si oba vybavili, že si kdysi povídali. Adéla se divila, že se tenkrát nestali přáteli nebo alespoň kamarády. Petrovi bylo jasné, že oba byli tenkrát jiní. Soudil tak podle sebe. Navíc taková věc je naprosto jasná. Věděl, že se někdy choval hloupě, často iracionálně. Jeho mladistvé chování se během let spravilo. Hlavně nabyl sebejistotu. Určitě ale nebyl arogantní. Stal se z něj kliďas. To bylo teď, ale dřív byl spíš stydlivý. V určitém ohledu zůstal takovým dodnes.

Po nějaké době, co se takhle vzájemně objevili a následně i spřátelili, Petr řekl Adéle, že se chystá navštívit jednu profesorku z jejich školy. Ta profesorka ho nikdy neučila. Byla to známá jejich rodiny. Kdysi dávno byla třídní jeho o pět let starších sestřenic. A o Petra se tak trochu starala. Spíš tedy na něj dohlížela. Adéla řekla, že by si přála navštívit tu paní profesorku společně s ním. Petr si myslel, že ji asi učila. A tak se jednoho dne vydali za tou paní profesorkou domů na Staré Město. Adéla předtím Petra donutila koupit kytici. Řekl: „Aha!“ Došlo mu, že něco takového se sluší a patří. „Alespoň nebudu vypadat jako neotesanec,“ řekl si. A měl pravdu.

Kromě kytice koupil ještě dvě láhve vína. Věděl, že paní profesorka si potrpěla na dobré víno. A tak jí zazvonili u dveří. Petr je vzájemně představil. Paní profesorka si na Adélu nemohla vzpomenout. Ukázalo se, že ji nikdy neučila. Ale to nikterak nevadilo. Chvíli mluvila paní profesorka, chvíli Petr, chvíli Adéla. Paní profesorka si najednou vzpomněla na svého syna. Petr si ho pamatoval jako hrubého neotesance. To samozřejmě paní profesorce neřekl. Navíc si uvědomoval, že dnes už to může být úplně jiný člověk. A asi určitě byl. Paní profesorka se pochlubila, že se stala dvojnásobnou babičkou. Díky synovi. Samozřejmě.

Adéla zareagovala podivně. Nejdříve si postěžovala, že je matkou dvou již dospělých dětí a že žádné z nich se nemá k tomu, aby založilo rodinu. „Když já bych tak chtěla být babičkou!“ posteskla si. Náhle propukla v hořký pláč, že stále není babičkou a že jí to její děti upírají. Následoval podivný moment. Petr a paní profesorka ujistili Adélu, že se jí určitě jednoho dne vyplní její přání a že stane babičkou, že to tomu musí dát čas. „Člověk by neměl druhé do ničeho nutit,“ radila paní profesorka. „Ale když já bych tak chtěla!“ zaškytala plačící Adéla.

Adélino škytání je to poslední, co si dnes Petr z té návštěvy pamatuje. Od té doby uběhlo několik let. Teď už Adéla s Petrem nemluví. Pro Petra představuje už jen neurčitou vzpomínku.

To dopoledne, kdy ji nově kontaktoval, cosi řešil. Snažil se sám sobě namluvit, že tak učinil proti své vůli. Ale to by bylo poněkud pofiderní tvrzení.

Odehrálo se to následovně. Telefonoval mu truhlář, kterého poznal přes Adélu. Na závěr hovoru ho ten řemeslník požádal, aby ji pozdravoval. „Když já ti nevím, jestli vůbec o to stojí, abych s ní mluvil. Vždyť ona se mnou již několik let nemluví,“ odpověděl Petr.

Pak zavěsil a přemýšlel. Došel k závěru, že se nic nestane, když jí napíše. Nejlépe něco krátkého, neutrálního. Napsal jí e-mail, že ji pozdravuje ten truhlář, s nímž před lety spolupracovala. To bylo všecko. Víc ani psát nechtěl. Adéla byla divná a zakázala mu, aby ji jakýmkoliv způsobem kontaktoval. On si už dávno řekl, že Adéla je regulérní cvok. Dokonce si i myslel, že si zablokovala jeho mail.

Ale nezablokovala, o pár hodin později mu odepsala, že je ráda, že se jí ozval a že ten jeho e-mail ji zastihl právě v okamžiku, kdy se dozvěděla radostnou zprávu, že je babičkou a že on je první, komu to oznamuje. Ke svému e-mailu připojila fotografii. Petr automaticky odepsal, že jí gratuluje. Konstatoval, že se jejímu synovi narodila hezká holčička. A na závěr dodal, že té holčičce přeje hezký život. Pak o tom napsal své kamarádce Julii SMS. Co ona na to?

Julie byla jeho nová kamarádka. O mnoho let mladší. Často se s ní scházel a navzájem si povídali o různých věcech, které se jim v životě přihodily. Julie tak trochu znala Adélu a myslela si o ní také, že je cvok. Petrův a Juliin vztah byl přátelský. A v poslední době Petr začal nabývat dojem, že ho Julie bere tak trochu jako svého partnera. Dokonce ho překvapila, neboť si pamatovala den, kdy se spolu seznámili. Přesně si pamatovala, co dělali. Chtěla to jejich seznámení oslavit. A tak ho spolu i oslavili. To bylo před několika měsíci.

Teď mu Julie odpověděla na jeho SMS: „To je hezké.“ A on si tedy řekl, že je hezké, že se Adéla stala babičkou a že je hezké, že mu o tom napsala jako prvnímu. A tím tu záležitost s e-mailem Adéle hodil za hlavu.

A je docela možné, a konec konců i pravděpodobné, že by bez Julie nepřišel na to, že je hezké, že se Adéla stala babičkou a že mu o tom napsala jako prvnímu.

Autor: Jan Šefranka | úterý 12.3.2019 8:20 | karma článku: 12,23 | přečteno: 793x
  • Další články autora

Jan Šefranka

Příležitost

Tak si říkám, co je to ta příležitost a jak ji člověk pozná. V dnešní době si lidé představují příležitost v podobě pracovního pohovoru, nebo setkání s atraktivní krasavicí, případně krasavcem.

8.12.2021 v 19:40 | Karma: 9,61 | Přečteno: 214x | Diskuse| Osobní

Jan Šefranka

Broučkové

Říkalo se: "Poturčenec horší Turka." Po roce 1948 se u nás začaly napodobovat sovětské vzory. Mnoho lidí si stále na tu dobu u nás dobře pamatuje. A někteří převzali myšlenková paradigmata sovětských soudruhů.

21.10.2021 v 11:05 | Karma: 13,64 | Přečteno: 462x | Diskuse| Politika

Jan Šefranka

Kam to všechno povede?

Tak se mi postěžovala, kam to všecko povede. Myslela tím tu svou novou známost, kde se všechno vyvíjelo slibně. Potkala nového kluka a ten na ni byl hodný. Často se scházeli a on jí říkal, že by s ní chtěl chodit. Jí se to líbilo.

14.10.2021 v 21:01 | Karma: 6,97 | Přečteno: 282x | Diskuse| Osobní

Jan Šefranka

O ambicích jednoho pana moderátora

To máme zase krásnej den! Od brzkého rána se dozvídám samé novoty! Tak například jeden pan moderátor údajně prohlásil, že by chtěl býti českým prezidentem.

16.4.2019 v 13:01 | Karma: 14,82 | Přečteno: 501x | Diskuse| Osobní

Jan Šefranka

Procházka po Příkopech aneb jak jsem potkal perského šáha

Tak už hodně let chodím ulicí Na Příkopě. Už se asi ani nedá říct, kdy to bylo poprvé. Ale nevadí. Povím vám o jedné takové procházce.

23.3.2019 v 18:50 | Karma: 12,63 | Přečteno: 362x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 488x
Jsem povoláním právník. Žil jsem dlouhá léta v cizině. Zajímám se o kulturní a politické dění. Někdy píši krátké povídky. Do nedávna jsem své blogy publikoval na bigbloger.lidovky.cz

Seznam rubrik